Alternativno reševanje sporov

ARS

Kot magistra programa ARS na Evropski pravni fakulteti predvsem promovira alternativne načine reševanja sporov. Alternativno reševanje sporov nam omogoča premik od miselnosti sodnih procesov, da je mogoč in ustrezen le en način, ki ustreza vsemu in vsakomur, k spoštovanju in razumevanju bolj kreativnih načinov reševanja sporov.

Zagovarja mirne in sporazumne načine reševanja sporov, ki so  uporabnikom prijazni tako čustveno, časovno kot finančno. Sama pravi: »Časi brezglavega tožarjenja in principov so mimo. Ljudem je čedalje bolj jasno, kaj je resnično pomembno in kako to doseči.« Kot mediatorka v zasebni praksi, na Okrožnem sodišču v Ljubljani in pri CSD redno prepoznava koristi in pasti suverenih posameznikov, ki ne glede na procese in postopke izgubljajo mnogo časa, denarja in predvsem energije.

O mediaciji

Tjaša Ravnikar izvaja družinske, civilne in gospodarske mediacije. Njeno delo rezultira v zadovoljnih strankah, priporočilih, uspešnih pogajanjih, ohranjenih dostojnih odnosih ločencev zaradi otrok, izboljšanih sosedskih ter družinskih odnosih, zadovoljnih in pomirjenih gospodarstvenikih itd. Njene izkušnje kažejo, da so jedro vsakega spora ne regulirana čustva, ki nastanejo na podlagi občutka nerazumljenosti, ne(u)slišanosti, napačne interpretacije, prehitrega sklepanja in trmoglavih odzivov.

 

»Vse to pa so 500-odstotno rešljive zadeve, pri katerih potrebujete strokovno in zavzeto pomoč s strani mediatorja. In seveda vašo voljo, da se postopka udeležite.«

 

Strankam slednje ne predstavlja težav, saj vsi težimo k mirnemu in uravnoteženemu življenju. Rezultati mediacije se pri strankah kažejo že po prvem srečanju. Izboljšana komunikacija, možnost ne-vrednotene predstavitve primera skozi svoje videnje in doživljanje ter biti slišan je v sporu tisto, kar je neprecenljivo in kar potrebujemo.

 

»Duševni mir in pravičnost z vaše perspektive – to je zadnje, kar boste dosegli na sodišču. Poskusite z mediacijo. Izgubiti nimate ničesar, pridobite pa lahko ogromno. Verjamem, da se da vse dogovoriti in da si tega ljudje tudi resnično želijo.«

Če vas zanima, če še niste prepričani, ali je to prava rešitev za vas ali pa omenjenega področja ne poznate … Pokličite, pišite, vprašajte. Z veseljem odgovorimo na vsa vaša vprašanja. Vedite, da napačnih vprašanj NI!

 

Za vas imamo pripravljene e-publikacije, kjer si lahko še več preberete o mediaciji in njenih prednostih.

 

»K meni se ne pridete pogovarjat, k meni se pridete dogovorit.« T. T. Ravnikar

RaZveza

RaZeza je projekt, ki je nastal pod okriljem mirnega reševanja sporov in kot plod izkušenj, ki jih je ustanoviteljica pridobivala kot mediatorka v družinskih zadevah, poglobljenem preučevanju potreb odraščajočih otrok ter pri svetovanju parom in posameznikom. Vsakomur želi predati miselnost o kulturi razhajanja in razhoda ter prepričanje, da je to zelo pomembno in dosegljivo.

Projektu s srčno predanostjo daje dodano vrednost kot partnerka in mama ter kot strokovnjakinja raziskovanja »slepih peg« slovenskih (ra)zvez. Posveča se predvsem parom v razhajanju, saj je ob morebitnem starševstvu njihova kultura razhajanja in razhoda še toliko bolj pomembna. »V izjemnih stiskah se znajdejo vsi partnerji (z ali brez otrok), ko se soočajo z razvezo ali se zanjo odločajo. Le z malo več znanja in angažiranosti lahko strokovnjak prihrani mnogo gorja vpletenim v teh ne najbolj preprostih prelomnicah življenja.«

S svojim delom razbija mite in tabuje o zvezah in raZvezah, sodeluje tako s posamezniki kakor tudi s pari, vedno pa upošteva blaginjo vseh članov družine.


»Želim predstaviti in širiti kulturo razhajanja in razveze, s posebnim poudarkom na vseh vključenih, tako odraslih kakor tudi na otrocih. Namreč, če sta in bosta starša dobro, lahko na nogah držita tudi otroški svet, dokler bo to potreboval in na način, kot bo to potreboval. RaZveze so mnogokrat neizogibne in del naših življenj, v nekaterih primerih celo nujno potrebne, vendar si nikar ne domišljajmo, da to ne pusti odtisa na mladih, ki ga bodo skozi življenje nosili s seboj. Najverjetneje bistveno večjega, kot si mislite!«

Pod okriljem RaZveze vam pomaga:

– pri odločitvi in določitvi prave poti za vas,
– ovrednotiti razmere in postopke v primeru ločitve,
– z individualnim srečanjem na temo partnerstva,
– s srečanjem z vami in vašim partnerjem na temo partnerstva,
– s srečanjem z otroki, mladino ali s starši na temo starševstva in vzgoje.

Zakaj mi, zakaj k nam? Verjemite, nihče se ne naredi sam.

Smo del sistema, del učenja, zrcaljenja, ponotranjenja. Hoteli ali ne, v nas so odtisnjene podobe vseh, ki smo jih kadarkoli »intenzivneje« srečali in doživeli. Če pomislite, boste verjetno našteli kar nekaj takšnih ljudi.

 

Razlika med nekoč in danes, med otrokom in odraslim, med znanjem in neznanjem je, da je bila nekoč ta pomembna izbira neodvisna od vaše volje, zdaj pa so vse niti v vaši glavi in posledično v vaših rokah.

 

Zato modro izbirajte ljudi, s katerimi se srečujete in katere pozorneje poslušate in spremljate. Pa naj bodo to partnerji, družbe, delo, učitelji, mentorji, strokovnjaki ali kdorkoli drug. Ker jih lahko. To je vaša odgovornost.

Če vam obisk strokovnjaka predstavlja tabu, prestiž ali nekaj, kar potrebujejo le nekateri, imejte v mislih, da se nihče ne naredi sam.

Preboje in napredke lahko dosegamo vsak dan, vendar tiste najpomembnejše, ki nas določajo in naredijo dosežete izključno na podlagi svoje odločitve. Pridružite se.

Dobrodošli!